top of page

Mobil Cihaz Yönetimi (MDM) Nedir?


Son yıllarda, mobil cihazlar kurumsal kullanım için her yerde bulunur hale geldi. İşletmeler ve iş güçleri, çeşitli işler için akıllı telefonlar, tabletler ve dizüstü bilgisayarlar gibi mobil cihazlara güveniyor. Ve uzaktan çalışmak zorunlu hale geldikçe, mobil cihazlar çoğu organizasyonun ayrılmaz bir parçası haline geldi - üretkenlik ve verimlilik için hayati araçlar.


Ancak kurumsal mobil cihazlar kritik iş verilerine eriştiği için saldırıya uğraması, çalınması veya kaybolması durumunda güvenliği tehdit edebilir. Bu nedenle, mobil cihazları yönetmenin önemi gelişti. BT ve güvenlik liderlerinin kendi kurumsal ortamlarında mobil cihazları tedarik etme, yönetme ve güvenliğini sağlama görevi olduğu gibi Gelişmiş bir MDM platformu ile BT ve güvenlik departmanları, türleri veya işletim sistemleri ne olursa olsun bir şirketin tüm cihazlarını yönetebilir. İş gücünü esnek ve üretken tutarken tüm cihazların güvenliğini sağlamaya yardımcı olur.


Mobil cihaz yönetimi nasıl çalışır?


Web'de yaygın olarak sorulan bir soru şudur: Mobil cihaz yönetimi bir yazılım parçası mıdır? Kısacası cevap hem evet hem de hayırdır. MDM, bir kuruluşun veri gibi varlıklarını korurken mobil cihazları sağlamak için bir bileşen olarak yazılımı kullanan bir çözümdür. Kuruluşlar, mobil cihazlara ve kullanımlarına yönelik yazılım, süreçler ve güvenlik ilkeleri uygulayarak MDM'yi uygular. MDM çözümleri, cihaz envanterini ve provizyonunu yönetmenin ötesinde cihazın uygulamalarını, verilerini ve içeriğini korur. Bu anlamda MDM ve mobil güvenlik benzerdir. Bununla birlikte, MDM cihaz merkezli bir yaklaşımdır, mobil güvenlik ve birleşik uç nokta yönetimi ise kullanıcı merkezli bir duruşa dönüşmüştür.


Bir MDM programında çalışanlar, dizüstü bilgisayarlar veya akıllı telefonlar gibi özel bir iş cihazı alabilir veya kişisel bir cihazı uzaktan kaydettirebilir. Kişisel cihazlar, kurumsal verilere ve e-postaya rol tabanlı erişim, güvenli bir VPN, GPS izleme, parola korumalı uygulamalar ve optimum veri güvenliği için diğer MDM yazılımlarını alır. MDM yazılımı daha sonra kayıtlı cihazlardaki davranışları ve iş açısından kritik verileri izleyebilir. Ve daha sofistike MDM çözümleriyle, makine öğrenimi ve yapay zeka ile analiz edilebilirler. Bu araçlar, cihazların kötü amaçlı yazılımlardan ve diğer siber tehditlerden korunmasını sağlar. Örneğin, bir firma, bir veri profili, VPN ve diğer gerekli yazılım ve uygulamalarla önceden programlanmış bir personele veya danışmana bir dizüstü bilgisayar veya akıllı telefon atayabilir. Bu senaryoda MDM, işverene en fazla kontrolü sunar. MDM araçlarıyla işletmeler hırsızlık, kayıp veya tespit edilen bir ihlal durumunda cihaz verilerini takip edebilir, izleyebilir, sorun giderebilir ve hatta silebilir.


Peki, iyi bir mobil cihaz yönetimi alırken nelere dikkat edilmeli?


MDM ilkeleri, kuruluşların mobil cihazları nasıl yöneteceği ve kullanımlarını nasıl yöneteceği ile ilgili soruları yanıtlar. Kuruluşlar, politikalarını ve süreçlerini yapılandırmak ve yayınlamak için aşağıdakiler gibi sorular soracaktır:


Cihazların şifre korumasına ihtiyacı var mı?

Kameralar varsayılan olarak devre dışı mı bırakılmalı?

Wi-Fi bağlantısı önemli mi?

Cihaz hangi özelleştirme seçeneklerini sağlayacak?

Belirli cihazların coğrafi olarak çitle çevrilmesi gerekiyor mu?


Mobil cihaz yönetiminin özellikleri nelerdir?



Cihaz takibi

Bir kuruluşa kayıtlı veya bir kuruluş tarafından verilen her cihaz, GPS izleme ve diğer programları içerecek şekilde yapılandırılabilir. Programlar, bir kuruluşun BT uzmanlarının cihazı gerçek zamanlı olarak izlemesine, güncellemesine ve sorun gidermesine olanak tanır. Ayrıca, yüksek riskli veya uyumlu olmayan cihazları tespit edip raporlayabilir ve hatta bir cihazı kaybolması veya çalınması durumunda uzaktan kilitleyebilir veya silebilir.


Mobil yönetim

BT departmanları, sorun giderme cihazı işlevi gibi mobil cihazları kendi işgücü için tedarik eder, devreye alır, yönetir ve destekler. Her cihazın, üretkenlik, güvenlik ve veri koruma, yedekleme ve geri yükleme uygulamaları dahil olmak üzere kullanıcıları için gerekli işletim sistemleri ve uygulamalarla birlikte gelmesini sağlarlar.


Uygulama güvenliği

Uygulama güvenliği, bir BT yöneticisinin bir uygulamaya güvenlik veya yönetim özellikleri uyguladığı uygulama sarmalamayı içerebilir. Ardından, uygulamayı kapsayıcılı bir program olarak yeniden dağıtır. Bu güvenlik özellikleri, bir uygulamayı açmak için kullanıcı kimlik doğrulamasının gerekip gerekmediğini, uygulamadaki verilerin kopyalanıp kopyalanamayacağını, yapıştırılıp cihazda saklanabileceğini ve kullanıcının bir dosyayı paylaşıp paylaşamayacağını belirleyebilir.


Kimlik ve erişim yönetimi (IAM)

Güvenli mobil yönetimi, güçlü kimlik ve erişim yönetimi (IAM) gerektirir. IAM, bir kuruluşun bir cihazla ilişkili kullanıcı kimliklerini yönetmesine olanak tanır. Çoklu oturum açma (SSO), çok faktörlü kimlik doğrulama ve rol tabanlı erişim gibi özellikleri kullanarak bir kuruluş içindeki her kullanıcının erişimini düzenleyebilirler.


Uç nokta güvenliği

Uç nokta güvenliği, giyilebilir cihazlar, Nesnelerin İnterneti (IoT) sensörleri ve geleneksel olmayan mobil cihazlar dahil olmak üzere bir şirket ağına erişen tüm cihazları kapsar. Uç nokta güvenliği, virüsten koruma yazılımı ve ağ erişim denetimi ve olay yanıtı, URL filtreleme ve bulut güvenliği gibi standart ağ güvenliği araçlarını içerebilir.


BYOD ve mobil cihaz yönetimi

Kendi cihazını Getir

Kendi cihazını getir (BYOD), çalışanların iş için şirket tarafından verilen cihazlar yerine kişisel mobil cihazlarını kullanmaları anlamına gelir. Kurumsal güvenliği kişisel bir mobil cihaza uygulamak, bunları sağlamaktan daha zordur. Ancak BYOD, özellikle genç işçiler arasında popülerdir. Kuruluşlar, çalışan memnuniyetini ve üretkenliğini artırmak için bu tavizi verir. BYOD ayrıca ek donanım satın alma ihtiyacını ortadan kaldırdığı için mobil iş gücünü daha uygun maliyetli hale getirebilir.



Kurumsal mobilite yönetimi (EMM), daha geniş bir mobil cihaz yönetimi biçimini tanımlar. Cihazın kendisinin, kullanıcısının ve verilerinin ötesine geçen EMM, uygulama ve uç nokta yönetimini ve BYOD'yi kapsar. EMM çözümleri yüksek düzeyde ölçeklenebilirdir ve AI analitiği tarafından desteklenen yeni güvenlik özellikleriyle bu çözümler, aynı anda birden çok kaynaktan gelen binlerce davranış ve etkinlik hakkında gerçek zamanlı bilgiler ve uyarılar sunabilir.


Birleşik uç nokta yönetimi

Birleşik uç nokta yönetimi (UEM), MDM ve EMM'nin entegrasyonunu ve gelişimini temsil eder. IoT, masaüstü veya diğer mobil cihaz güvenliği ile ilgili daha fazla zorluğu çözer. UEM çözümleri, kuruluşların tüm BT ortamını ve akıllı telefonlar, tabletler, dizüstü bilgisayarlar ve masaüstü bilgisayarlar gibi uç noktalarını güvence altına almasına ve kontrol etmesine yardımcı olabilir. Ayrıca kullanıcılarının kişisel verilerinin, uygulamalarının, içeriğinin ve kurumsal verilerinin güvenliğini sağlamaya yardımcı olabilir. Çevik bir UEM sistemiyle kuruluşlar, ister tek bir işletim sistemini ister Apple iOS iPhone, Android, Microsoft Windows, macOS ve Chrome OS gibi farklı platformlardaki çeşitli cihazları kapsıyor olsunlar, ihtiyaçlara göre ölçeklenebilir çözümler seçebilirler. Olgun UEM çözümleri, bir kuruluşun BT departmanının gerçek zamanlı verilere ve analitiklere dayalı olarak hızlı güvenlik kararları almasına yardımcı olabilecek makine öğrenimi ve yapay zeka tarafından desteklenir.


Mdm ihtiyaçlarınız için uzman ekibimize danışabilir, ücretsiz poc ve deneme çalışmaları için destek alabilirsiniz.

14 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page