top of page
Ara

İyi Bir Depo Yönetim Sistemine Nasıl Geçebilirsiniz?



Yazılım süreçleri riskli ve streslidir. Çünkü uzun vadeli bir yatırım yapıyorsunuz. Artık bu yazılım işinizin bir parçasıdır. Karar verirken aynı evlilik gibi ya da ortaklık gibi iş süreçlerinizi etkileyecek bir kritik konuma gelebilirsiniz. Eğer bu yazımıza da bu süreçte denk geldiyseniz umarız sizi doğru yönlendirebilir ve karar aşamasında bir nebze de olsa etkili olabiliriz.

İtiraf etmek gerekirse uzun uzadıya yazılan makaleler ve blog yazıları çok okunmuyor, faydalı da olmuyor. Bu yüzden sizin için kısa hap bilgiler verip karar aşamasında dikkat etmeniz gereken bazı konulara değineceğim.



Depo Yönetim Sistemi talep eden firma olarak ne istediğinizi biliyor musunuz?


Depo Yönetim Yazılımı / Sistemi satın almak isteyen birçok firma maalesef gerçek ihtiyaçlarını henüz bilmiyor. Bunun için öncelikle firma içi mutabık kalınmalı, birimler kendi içinde toplantı yapıp gerçek talepleri şeffafça yazmalıdır. Günün sonunda artık WMS yani depo yönetim yazılımı hizmeti veren firmalarla görüşmeye hazırsınızdır.


Ne kadar bütçeniz var?


Belki şaşıracaksınız ancak en önemli ikinci maddemiz de bütçe. Çünkü depo yönetim sistemi almakta aynı araba almaya benziyor. Sizin bir arabaya ihtiyacınız olabilir, istekleriniz de gayet mantıklı olabilir ancak isteklerinizle bütçenizin uyuşuyor olması önemlidir. Sektörde o kadar çok yazılım firması var ki kimisi holding ve büyük ölçekli şirketlere hizmet verirken kimisi de 3 kişilik kor ekibiyle sanayi içindeki kobi segment firmaların depo yazılım işlerini yapıyor. Peki ya siz? Kaç kişilik bir firmasınız ve gerçekten istediğiniz hizmet için yüksek tutarlarda teklif atacak bir yazılım firmasıyla mı görüşmelisiniz yoksa kobilere hitap bir yazılım firmasıyla mı? Burada her iki seçenek içinde avantaj ve dezavantajlar var. Çünkü yazılım sonrası destek hizmetleri ve referanslar oldukça önemlidir. Tavsiyemiz ise görüştüğünüz firmalarla bütçe konuşmaktan çekinmeyin, siz alıcısınız karşı tarafa kesin bir rakam olmasa da afaki bütçenizi söylemekten çekinmeyin. Böylelikle iş yapacağınız firmaya daha çabuk ulaşmış diğer firmalarla da oyalanmamış olursunuz.


Destek Hizmetleri


Aldığınız depo yönetim sistemi / yazılımı dünyanın en iyisi olabilir ancak konu yazılımsa en önemli maddelerden biri de ulaşılabilirlik ve destektir. Yani alo dediğinizde telefonunuzu açan birisi var mı? Bunun için yerli yazılımların büyük avantajı var. Bakım – destek paketi sizi oldukça rahatlatacaktır.


Entegrasyon


Mevcutta hangi ERP sistemini kullanıyorsunuz? Logo mu? Mikro mu? SAP mi? Peki depo yönetim sisteminizin mevcutta kullandığınız ERP ‘nizle entegre çalışmaması ne kadar büyük bir krize sebep olur bunu biliyor musunuz? Bu entegrasyon sürecinde çalışacağınız yazılım firmasının önceki tecrübeleri ve mevcut yazılım ekibi önem teşkil ediyor.


Donanım Süreçleri


Günün sonunda karar verdiğiniz yazılım bir el terminali, pc, barkod yazıcı üstünde aktif olarak çalışacak. Bu manada yazılım aldığınız firmanın donanım süreçlerini de bir ekiple ya da bir iş ortağı ile yürütmesi oldukça önemli. Personelin kullanacağı ve iş emirlerinin düşeceği el terminali android mi olmalı? Windows mu olmalı? Kaç inç olmalı gibi soruları biliyor ve yazılımcınızla ihtiyaçlarınız doğrultusunda eş zamanlı yönetiyor olmanız gerekir.


Akla Gelmeyen Masraf Kalemleri


Depo yönetim sistemi alırken mevcut deponuzdaki donanım ekipmanlarını ve yazılım süreçlerini yeniden düşünmeniz önemli olacaktır. Çünkü siz sadece WMS için yani depo yönetim sistemi yazılımı için para vereceğinizi düşünüyorsunuzdur oysa güncel kullandığınız ERP firması bu entegrasyon için sizden ödeme talep edebilir. Mevcutta Windows işletim sistemine sahip 20 el terminaliniz vardır lakin yeni dönemde neredeyse tüm yazılımlar aktif olarak Android işletim sistemine öncelik vermektedir. Deponuzdaki Access Point alt yapınız yeterince taleplerinizi karşılamayabilir. Ya da belki sunucularınız yeterli değildir. Tüm bunlar sonrasında karşınıza çıkabilir. Bizden uyarması.


Naçizane Tavsiyemiz : Deponuzu daha hızlı ve sistematik bir duruma getirmek istiyorsanız mevcut durumunuz için uzman bir firma ile görüşüp önce taleplerinize karşılık gelecek süreci zaman ve maliyet açısından değerlendirin. Tabii ki görüşme öncesi yukarıda yazdığımız maddeleri kendi içinizde görüşebilirsiniz. KobiKod Teknoloji olarak 5 kişilik bir depo için de 50 kişilik bir depo için de farklı ürün çeşitliliği sunuyor bütçenize ve projenizin büyüklüğüne göre sizi gerektiğinde işin ehli iş ortaklarımızla buluşturuyoruz.


Bizden ücretsiz olarak online toplantı talep edebilir, bilgi alabilirsiniz.



Sağlıcakla


89 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page