top of page

Depo Yönetim Sistemi Nedir?

Bir depo yönetim sistemi (WMS), kuruluşların, malların veya malzemelerin bir

depoya girdiği andan taşınana kadar depo operasyonlarını kontrol etmesine ve

yönetmesine olanak tanıyan yazılım ve süreçlerden oluşur.




Depo Yönetim Sistemi ne işe yarar?

Depolar, üretim ve tedarik zinciri operasyonlarının merkezinde yer alır, çünkü hammaddeden bitmiş ürünlere kadar bu süreçlerde kullanılan veya üretilen tüm malzemeleri barındırırlar. Bir WMS'nin amacı, mal ve malzemelerin depolarda en verimli ve uygun maliyetli şekilde hareket etmesini sağlamaya yardımcı olmaktır. Bir WMS, envanter takibi, toplama, alma ve yerleştirme dahil olmak üzere bu hareketleri etkinleştiren birçok işlevi yerine getirir.


Bir Depo Yönetim Sistemi ayrıca, ister bir tesiste ister transit halinde olsun, herhangi bir zamanda ve yerde bir kuruluşun envanterine görünürlük sağlar.


WMS'nin tedarik zincirindeki yeri

Tedarik zinciri, yalnızca depo süreçlerinin izin verdiği ölçüde hızlı, doğru ve verimli bir şekilde çalışabilir. Bir Depo Yönetim Sistemi, hammaddelerin alınmasından bitmiş ürünlerin gönderilmesine kadar sipariş karşılama süreçlerini yöneterek tedarik zinciri yönetiminde hayati bir rol oynar.


Örneğin, bir depoda hammaddeler düzgün bir şekilde alınmazsa veya parçalar yanlış yerleştirilirse tedarik zinciri yavaşlayabilir veya bozulabilir. WMS'ler, envanteri takip ederek ve malların doğru şekilde depolandığından ve sıralandığından, ayrıca sevk edildiğinden ve doğru bir şekilde takip edildiğinden emin olarak bu süreçlerin sorunsuz çalışmasını sağlamada kritik öneme sahiptir.


Bir Depo Yönetim Sistemi genellikle ERP, ulaşım yönetim sistemleri (TMS) ve envanter yönetim sistemleri dahil olmak üzere diğer ilgili sistemlerle birlikte veya bunlarla entegre olarak kullanılır.


Depo yönetim sistemlerinin özellikleri

Birçok özellik WMS yazılım ürünlerinde ortaktır

Aşağıdakileri içerirler:

  • Kuruluşların, ambarın optimize edilmiş envanter tahsisi için tasarlandığından emin olmak için iş akışını ve toplama mantığını özelleştirmesini sağlayan ambar tasarımı. Depo Yönetim Sistemi, depolama alanını en üst düzeye çıkaran ve mevsimsel envanterdeki farklılıkları hesaba katan bir kutu yerleştirme oluşturur.


  • Malların taşınmaları gerektiğinde kolayca bulunabilmelerini sağlamak için RFID ve barkod tarayıcıları da dahil olmak üzere gelişmiş izleme ve otomatik tanımlama ve veri yakalama (AIDC) sistemlerinin kullanılmasını sağlayan envanter takibi.


  • Depo çalışanlarının malları bulmasına yardımcı olmak için genellikle pick-to-light veya pick-to-voice teknolojisi ile envanter yerleştirme ve alımına izin veren teslim alma ve yerleştirme.


  • Bölge toplama, dalga toplama ve toplu toplama dahil olmak üzere mal toplama ve paketleme. Depo çalışanları, toplama ve paketleme görevlerini en verimli şekilde yönlendirmek için parti bölgelendirme ve görev serpiştirme işlevlerini de kullanabilir.


  • Depo Yönetim Sisteminin sevkiyat öncesinde konşimento (B/L) göndermesini, sevkiyat için çeki listeleri ve faturalar oluşturmasını ve alıcılara önceden sevkiyat bildirimleri göndermesini sağlayan sevkiyat.


  • Standartların üzerinde veya altında performans gösteren çalışanları gösteren temel performans göstergelerini (KPI'lar) kullanarak depo yöneticilerinin çalışanların performansını izlemesine yardımcı olan işgücü yönetimi.


  • Depoya gelen kamyon sürücülerinin doğru yükleme rıhtımlarını bulmalarına yardımcı olan avlu ve rıhtım yönetimi. Saha ve rıhtım yönetiminin daha karmaşık kullanımı, çapraz sevkiyatı ve gelen ve giden lojistiğin diğer işlevlerini mümkün kılar.

  • Yöneticilerin depo operasyonlarının performansını analiz etmelerine ve iyileştirilecek alanları bulmalarına yardımcı olan raporlama.


Bulut tabanlı Depo Yönetim Sistemi

Depo yönetim sistemleri, ERP gibi diğer kurumsal sistemlerle birlikte, bir kuruluşun şirket içi sunucularında çalıştırılan sistemler olarak başladı. Bu model değişiyor ve kuruluşlar bulutta çalışan sistemlerin faydalarını fark ettikçe bulut tabanlı WMS'ler daha yaygın hale geldi.




Bulut tabanlı bir WMS'nin geleneksel şirket içi sisteme kıyasla temel özelliği, yazılımın WMS satıcısı veya bir bulut hizmeti sağlayıcısı tarafından barındırılması ve yönetilmesidir. Bu, sistemi kuruluşun BT departmanından kurma, yönetme ve yükseltme yükünü ortadan kaldırır.

Kurulumu daha kolay ve yönetimi daha az maliyetli olduğundan, bulut tabanlı WMS'ler KOBİ'ler tarafından tercih edilmektedir. Daha büyük kuruluşlar, belirli endüstrilerinin gereksinimlerini karşılayan yüksek düzeyde özelleştirilmiş sistemlere ihtiyaç duydukları ve BT gereksinimlerini yönetecek kaynaklara sahip oldukları için genellikle şirket içi WMS'yi devreye alır.


Bulut tabanlı Depo Yönetim Sisteminin Avantajları:


Daha hızlı uygulama. Geleneksel şirket içi WMS'lerin uygulanması genellikle aylar sürebilirken, bulut tabanlı WMS dağıtımları karmaşıklığa bağlı olarak haftalar içinde tamamlanabilir. Bu, kuruluşların olumlu bir yatırım getirisi için daha hızlı bir yola sahip oldukları ve hızlı tempolu modern ekonomide büyük bir avantaj olan bulut WMS özelliklerinden daha erken yararlanabilecekleri anlamına gelir.

Daha az yükseltme sorunu. Bulut tabanlı WMS için SaaS dağıtım modeli, tüm güncellemelerin ve yapılandırmaların satıcı tarafından işlendiği düzenli olarak planlanmış yükseltmeleri içerir. Bu, kuruluşların her zaman yazılımın en son sürümüne sahip oldukları ve her yükseltmeyi yönetmek için minimum zaman ve kaynak harcadıkları anlamına gelir.

Daha düşük maliyetler. Bulut tabanlı WMS'ler, bunları yönetmek için donanım, yazılım kurulumu ve BT yöneticileri gerektirmez. Bu nedenle, şirket içi sistemlere göre daha düşük ön maliyetlere ve bazen devam eden maliyetlere sahiptirler. Ayrıca, şirket içi sistemler için maliyetli olabilecek özelleştirmeler veya değişiklikler gerektirmezler. Yazılımın yeniden yüklenmesini ve yeniden yapılandırılmasını ve bazı durumlarda donanımın yükseltilmesini gerektirebileceğinden, şirket içi sistemlere yükseltmeler de pahalı olabilir.

Ölçeklenebilirlik. Bulut tabanlı WMS'ler, kuruluşlar büyüdükçe ve tedarik zincirleri daha karmaşık hale geldikçe hızla ölçeklenebilir. Ayrıca daha esnektirler ve iş gereksinimleri veya piyasa koşulları değiştikçe yeniden yapılandırılabilirler.


Bulut tabanlı Depo Yönetim Sisteminin Dezavantajları


Uzun vadeli maliyetler. Bulut tabanlı WMS'ler genellikle şirket içi sistemlerden daha düşük ön maliyetlere sahip olsa da, lisanslar için aylık veya yıllık olarak ödeme yapmak uzun vadede daha pahalı olabilir. Kuruluşlar ayrıca yeni modülleri veya premium destek paketlerini uygulamak için ek maliyetlere maruz kalabilir.

Özelleştirme. SaaS WMS yazılımı genellikle özelleştirilemez, bu da yazılımı kendi özel süreçlerini veya endüstri gereksinimlerini karşılamak için değiştirmesi gereken kuruluşlar için daha az uygun hale getirir.


Kobikod müşterilerine Depo Yönetim Sistemi konusunda en güncel teknolojileri sağlar. İşetmenizin ihtiyaçlarını birlikte tespit edip, doğru çözümleri konumlandırmak ve ücretsiz danışmanlık hizmeti almak için bize hemen ulaşabilirsiniz.




3 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page